AGF trends 2023
Gepubliceerd op: 04/04/2023
Gepubliceerd in: het nieuwsoverzicht
trends en ontwikkelingen 2023

AGF trends en ontwikkelingen 2023

Hoe gaat 2023 er verder uit zien? Wat zijn de verwachtingen op gebied van duurzaamheid? Wat voor gevolgen heeft de wereldwijde crisis op het koopgedrag van consumenten? Wat zijn technologische ontwikkelingen in 2023?

“Bedrijven die kunnen aantonen dat ze duurzaamheid als prioriteit hebben, zullen waarschijnlijk beter presteren op de markt.”

Trends en ontwikkelingen in 2023 die van belang zijn voor de AFG markt.
1. Digitalisering en automatisering

Steeds meer bedrijven in de AGF-sector maken gebruik van technologie om hun processen te stroomlijnen en de efficiëntie te verhogen. Dit omvat onder meer het gebruik van data-analyse om beter te kunnen monitoren en de productiviteit te kunnen verbeteren. Daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van artificial intelligence, de simulatie van menselijke intelligentie door computersystemen, waardoor ze in staat zijn om te leren, redeneren en taken uit te voeren. Denk hierbij aan ChatGPT.

2. Duurzaamheid en circulariteit

Consumenten worden steeds meer bewust van het belang van duurzame en circulaire productie en distributie van voedsel. Bedrijven in de AGF-sector zullen hierop moeten inspelen door bijvoorbeeld het verminderen van voedselverspilling en het gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze duurzaamheid als prioriteit hebben, zullen waarschijnlijk beter presteren op de markt.

“Consumenten worden steeds meer bewust van het belang van duurzame en circulaire productie en distributie van voedsel.”

3. Gezondheid en welzijn

Consumenten zijn steeds meer op zoek naar gezonde voedingsmiddelen en gemakkelijke manieren om gezonde maaltijden te bereiden. Bedrijven in de AGF-sector kunnen hierop inspelen door het aanbieden van gezonde en verse producten en door het ontwikkelen van gemakkelijke kookoplossingen, zoals maaltijdboxen.

4. Consumentenwensen

De verkoop van gemaksproducten blijft groeien. Dit komt mede door werk en privé balans waarbij er minder tijd is om te koken. De markt speelt hierop in met een toename van het aantal kant-en-klare gerechten. Consumenten zijn op zoek naar betaalbare, simpele maar gezonde producten. Zij zoeken naar alternatieve manieren om gezond te eten, wat veel kansen biedt in de markt.

Ook blijft de vraag naar biologische, vegetarische en veganistische opties en verpakkingsvrije producten toenemen. Er zijn steeds meer vleesvervangers te koop in de winkel maar ook de groenten bij de maaltijd verandert. Waar groenten eerst vooral als bijgerecht gezien werd, neemt groenten nu steeds meer een grotere rol in beslag bij de maaltijd.

“Consumenten zijn op zoek naar betaalbare, simpele maar gezonde producten. Zij zoeken naar alternatieve manieren om gezond te eten, wat veel kansen biedt in de markt.”

5. Voedselveiligheid

Consumenten zijn steeds meer bezorgd over voedselveiligheid en eisen dat producenten en retailers transparant zijn over de herkomst en kwaliteit van hun producten. Bedrijven die hieraan kunnen voldoen, hebben een concurrentievoordeel op de markt.

6. Ketenintegratie

Om kosten te besparen en efficiënter te werken, zullen bedrijven in de AGF-sector steeds meer samenwerken en integreren met andere bedrijven in de voedselketen, zoals transportbedrijven en supermarkten.

7. Stijging logistieke kosten

Kosten voor logistieke precessen zijn erg gestegen sinds 2021 (vracht, verpakking, koeling). Naar verwachting zullen de logistieke kosten in 2023 met 6% tot 9% stijgen ten opzicht van 2022.

Daarnaast zorgen politieke spanningen (oorlog tussen Rusland en Oekraïne) voor verstoringen in de AGF markt. Producten die niet meer verkocht worden in Rusland, komen op de Europese markt terecht wat zorgt voor flinke prijsdalingen.

Bekijk ook onze andere blogs!

Onze oplossingen

Import & Export

01

Ontdek oplossingen

Groothandel

02

Ontdek oplossingen

Veldgewassen

03

Ontdek oplossingen

PROFIX AGF all-in-one softwareoplossing

PROFIX AGF Software biedt een zeer uitgebreide en allesomvattende softwareoplossing voor bedrijven binnen de AGF sector. Vraag meteen een demo aan!

Vraag nu een demo aan!