Tips om je KPI’s te behalen
Gepubliceerd op: 26/07/2023
Gepubliceerd in: het nieuwsoverzicht
KPI's stellen

Tips om je KPI’s te behalen

KPI’s (Key Performance Indicators) zijn meetbare doelen die een bedrijf gebruikt om de voortgang en prestaties van hun bedrijfsdoelstellingen te meten. KPI’s helpen bij het bepalen van de succesvolle en minder succesvolle prestaties van een bedrijf. 

 

Deze meetbare doelen variëren afhankelijk van de branche en de doelen van een bedrijf, maar kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld financiële prestaties, klanttevredenheid, operationele efficiëntie of medewerkersprestaties. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om je KPI’s te behalen:

 1. Maak meetbare doelen:

Zorg ervoor dat je KPI’s specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn. Dit zal helpen om focus te geven en te zorgen dat je precies weet wat je moet doen om je doelen te bereiken. Zorg ervoor dat je KPI’s realistisch zijn en passen bij je bedrijfsomvang, branche en mogelijkheden. Het stellen van onrealistische doelen kan demotiverend zijn.

 1. Creëer een actieplan:

Creëer een actieplan om je KPI’s te behalen en zorg ervoor dat het in lijn is met je algemene bedrijfsstrategie.

 1. Stel prioriteiten:

Geef prioriteit aan de belangrijkste KPI’s en richt je op de belangrijkste doelen om ervoor te zorgen dat je de meest impactvolle resultaten behaalt.

 1. Meet en evalueer regelmatig:

Meet en evalueer regelmatig de voortgang van je KPI’s om ervoor te zorgen dat je op de goede weg bent en indien nodig tijdig kunt bijsturen. Zorg ervoor dat je zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens meet. Kwantitatieve gegevens zijn meetbaar, zoals omzet, terwijl kwalitatieve gegevens subjectiever zijn, zoals klanttevredenheid. Pas je aanpak aan waar nodig en blijf experimenteren om te verbeteren.

 1. Wees flexibel:

Wees flexibel in je aanpak en blijf openstaan voor veranderingen. Als je merkt dat je KPI’s niet behaald worden, overweeg dan om je aanpak te veranderen en te experimenteren met verschillende strategieën. Stel tussentijdse doelen om de voortgang te meten en je team te motiveren. Dit kunnen kleinere doelen zijn die bijdragen aan het bereiken van je grotere KPI’s.

 1. Communiceer en motiveer:

Communiceer je KPI’s en doelen duidelijk naar je team en motiveer hen om samen te werken aan het behalen van deze doelen. Bied ondersteuning en erkenning voor hun bijdragen. Maak je KPI’s zichtbaar voor jezelf en je team, bijvoorbeeld door ze te tonen op een dashboard of in een regelmatige rapportage. Dit houdt iedereen op dezelfde pagina en moedigt verantwoordelijkheid aan.

 1. Werk samen:

Werk samen met verschillende teams of afdelingen om je KPI’s te behalen. Dit kan helpen om een breder perspectief te krijgen en nieuwe ideeën te genereren voor het behalen van je doelen.

 1. Gebruik technologie:

Maak gebruik van technologie zoals dashboards, rapportagetools en automatisering om de voortgang van je KPI’s bij te houden en snel te reageren op veranderingen. Profix biedt verschillende dashboards om inzicht te krijgen in je KPI’s.

Beloning

Een beloning kan een effectieve manier zijn om je team te motiveren om KPI’s te behalen. 

 1. Financiële beloningen: Dit kan variëren van een bonus of een verhoging van het salaris tot aandelen in het bedrijf of een winstuitkering.
 2. Niet-financiële beloningen: Denk hierbij aan beloningen van extra vakantiedagen, flexibele werktijden of een cadeaubon tot het aanbieden van extra training en ontwikkelingsmogelijkheden.
 3. Erkenning en lof: Openbare erkenning van de prestaties van je team kan ook een sterke motivator zijn. Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van de medewerker van de maand of het delen van de successen van je team in nieuwsbrieven of op sociale media.

Het is belangrijk om beloningen te kiezen die passen bij je bedrijfscultuur en het budget van je bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om transparant te zijn over de criteria voor het behalen van beloningen en ervoor te zorgen dat ze eerlijk worden toegekend. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en kan ook helpen om medewerkers te motiveren om bij te dragen aan de KPI’s van het bedrijf.

 

Onze oplossingen

Import & Export

01

Ontdek oplossingen

Groothandel

02

Ontdek oplossingen

Veldgewassen

03

Ontdek oplossingen

PROFIX AGF all-in-one softwareoplossing

PROFIX AGF Software biedt een zeer uitgebreide en allesomvattende softwareoplossing voor bedrijven binnen de AGF sector. Vraag meteen een demo aan!

Vraag nu een demo aan!