Wat is een Server?
Gepubliceerd op: 23/08/2023
Gepubliceerd in: het nieuwsoverzicht
server

Wat is een server?

Je hoort vanuit de IT afdeling vaak de term “server”, maar wat is dit precies?

 

en server is eigenlijk een soort krachtige computer of een groep computers die dienen als centrale opslag- en verwerkingsbronnen in een computernetwerk. Het opereert als een centrale hub waarmee andere computers, ook wel als clients, kunnen communiceren en toegang kunnen krijgen tot gedeelde gegevens, bronnen of diensten. Het is als het middelpunt van een netwerk.

Servers zijn ontworpen om betrouwbaarheid, prestaties en beveiliging te bieden. Ze zijn vaak uitgerust met geavanceerde hardware en speciale software om de vereiste taken uit te voeren. Servers kunnen verschillende rollen vervullen, afhankelijk van de behoeften van het netwerk. Hier zijn enkele veelvoorkomende servertypes:

Bestandsservers: Deze servers slaan gegevens op en stellen clients in staat om bestanden te delen via het netwerk. Ze bieden centrale opslag en maken efficiënt beheer van gedeelde bestanden mogelijk. Denk hierbij een gedeelde schijf op werk om documenten op te slaan die voor iedereen zichtbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Webserver: Een webserver host websites en levert webpagina’s aan gebruikers die ze opvragen via een webbrowser. Deze servers verwerken HTTP-verzoeken, interpreteren webcodes en sturen de juiste inhoud naar de clients. Iedereen met een website huurt ergens op een fysieke server een stukje ruimte om de website op te slaan en te kunnen delen met bezoekers.

Web server

 

 

 

 

 

 

 


Database server:
Deze servers beheren databases en bieden toegang tot gegevens voor andere computers. Ze ondersteunen het opslaan, ophalen en bewerken van gegevens voor verschillende toepassingen. Een ziekenhuis kan een database server gebruiken om patiëntendossiers, medische geschiedenis en afspraakgegevens op te slaan, waardoor artsen en ander medisch personeel snel toegang hebben tot de benodigde informatie.

Database server

 

 

 

 

 

 

 

E-mailservers: E-mailservers faciliteren de verzending, ontvangst en opslag van e-mails. Ze spelen een cruciale rol bij het routeren van e-mailverkeer en het beheren van postvakken.

E-mail server

 

 

 

 

 

 

 

 

Over het algemeen is een server de motor van een netwerk, waarbij ze de verzoeken van clients ontvangen, verwerken en de benodigde middelen leveren. Ze maken het mogelijk om gegevens, diensten en bronnen efficiënt te delen en zijn van belang voor de werking van moderne computernetwerken.

Onze oplossingen

Import & Export

01

Ontdek oplossingen

Groothandel

02

Ontdek oplossingen

Veldgewassen

03

Ontdek oplossingen

PROFIX AGF all-in-one softwareoplossing

PROFIX AGF Software biedt een zeer uitgebreide en allesomvattende softwareoplossing voor bedrijven binnen de AGF sector. Vraag meteen een demo aan!
Vraag nu een demo aan!